Una dintre cele mai frecventele dileme pe care poți să le ai la stomatolog este:
„Să înlocuim dinții lipsă printr-o lucrare care se sprijină pe dinții alăturați sau să inserăm un implant?”
De ce spun că este frecventă această dilemă?
Pentru că, la nivel global, 23 de milioane de oameni nu mai au niciun dinte, iar 12 milioane nu mai au dinți pe una dintre arcade (maxilar sau mandibulă).
Primul avantaj pe care implantul dentar ți-l oferă este că dinții din vecinătatea implantului rămân neatinși.
Dacă optezi pentru o lucrare care să se sprijine pe dinții din vecinătatea dintelui pierdut, aceștia vor trebui să fie șlefuiți, chiar dacă sunt perfect sănătoși, iar uneori se poate ajunge chiar în situația de a se scoate nervul.
Dacă alegi implantul, dinții din vecinătate nu suferă nicio modificare. Aceștia rămân neșlefuiți și fără coroană, păstrându-și aspectul natural, nervul și implicit, vitalitatea.
Al doilea avantaj pe care îl aduce implantul dentar este că acesta reprezintă singura modalitate de a stimula osul la nivelul căruia este inserat.
În cazul în care optezi pentru o lucrare pe dinții vecini, porțiunea osului în care stătea dintele lipsă, se va micșora în timp, iar dacă dinții pe care se sprijină lucrarea sunt suprasolicitați, și osul din jurul lor se va retrage.
Dacă pe viitor vei pierde mai mulți dinți din aceeași zonă și vei opta pentru implante dentare, s-ar putea să nu mai ai suficient os în care acestea să fie inserate.
Implantul dentar nu suprasolicită dinții vecini și stimulează zona osului în care este inserat. Prin stimulare, acesta își păstrează dimensiunile.
Al treilea avantaj și poate cel mai important, este că de multe ori atunci când îți lipsesc mai mulți dinți din zona molarilor sau chiar toți dinții, implantul dentar este singura soluție pentru a avea dinți ficși.
Protezele, chiar și cele care se lipesc cu adezivi, se întâmplă să se mai miște sau să iasă din gură în timp ce mesteci, vorbești sau râzi. Cu lucrările pe implant nu ajungi în astfel de situații jenante.
Implantul dentar este un șurub din titan care se inseră la nivelul osului.
Pentru a putea insera un implant dentar, avem nevoie de o investigație radiologică Cone Beam Computer Tomograf (CBCT) și o scanare intraorală.
Aceste 2 investigații vor fi suprapuse pe calculator și ne ajută să realizăm o previzualizare virtuală a poziției implantului și a viitoarei coronițe pe implant.
Poziția ideală a implantului, determinată pe calculator, va fi transpusă într-un ghid chirurgical de plastic, care în ziua intervenției va fi folosit pentru inserarea implantului.
Rolul ghidului este ca atunci când chirurgul inseră implantul, să nu lase mâna acestuia să se încline în nicio altă direcție decât cea ideală.
Astfel, cu ajutorul digitalizării în implantologie, eliminăm orice posibilă eroare umană.
Procedura de inserție a implantului se realizează sub anestezie locală, este nedureroasă și durează puțin.
Intervenția poate dura 30 de minute, în situația ideală și durata de timp crește în cazul mai multor implante sau a altor particularități.
După poziționarea implantului, poți să resimți un minim disconfort.
Lucrarea pe implant se poate poziționa în primele 24 de ore de la inserția implantului, sau la 4 luni, în funcție de situația particulară a cazului.
Pentru mai multe informații vă stăm la dispoziție.
Prof. Dr. Ondine Lucaciu
Medic Primar – Chirurgie dento-alveolară